17 Kasım 2013 Pazar

Vücut Geliştirme Beslenme Programı


Vücut Geliştirmede Beslenme

Son zamanlarda birçok insan vücut geliştirme beslenme ve diyet konusunda giderek bilinçli bir hal almakta, yaşamlarını daha iyi sürdürmek için vücutlarını şekle sokan insanlar, sağlıklarını ve hayatlarını tehdit eden yiyecek ve meşrubatlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmaktadır. Hemen hemen herkes aldığı vücut geliştirmede beslenme yağ, protein, karbonhidrat gibi besinlerin oranlarına her geçen gün daha da dikkat etmelidir bilimsel verilerden çok az miktarda faydalanılmalıdır. Bu şekilde vücut geliştirme beslenme gibi alışkanlılar kazanma bilinçli beslenme ve ömrümüzün tüm evresine olumlu sonuçlarla karşımıza çıkacaktır. Her türlü spor dalında olduğu gibi vücut geliştirme beslenme en az uygulanan antrenman programları kadar önemlidir. Vücut geliştirme beslenme, ağırlık, kaldırma hatta istediğiniz türde spor yapma gibi aktiviteler sonucunda eğer vücut geliştirmek için bir programınız yoksa veya bu program için bir uzmana danışılmamışsa yaptığınız egzersizler ya da antrenmanların pek bir etkisini göremezsiniz. Yani kendinize bir vücut geliştirme beslenme programı hazırlamalısınız. Beslenme ve aynı zamanda diyet konusunda aşağıda sıraladığımız açıklamalara farklı çözümlerde eklenebilir. Burada anlatacaklarımız sizler için genel bir çerçeve çizmek ve yeni bir yaklaşım biçimi belirleyebilmek için yeterli olacaktır.

Kaslarımızın gelişebilmesi için protein alımı yeterli olmadığı kadar düzenli uygulanan antrenmanlarda bizim için yeterli olmayacaktır. Beslenmemizi doğru bir şekilde düzene sokamadığımız takdirde vücuttan herhangi bir gelişme beklemek yakıtsız bir arabayı kullanmaya çalışmak gibidir. Bazı sporcular vücutlarını uyguladıkları antrenmanlara rağmen geliştiremediklerinden dolayı şikâyet ederler. Bazı insanlar ise buna çözüm olarak yeni antrenmanlar denenmesini ya da daha fazla gıda alınmasını söylerler. Ama beslenme programına değinen pek kimse olmaz çünkü sorunun beslenme programından kaynaklandığı asla düşünülmez. İşte böyle vücut geliştiremeyen sporcuların sorunu “beslenme bozukluğudur”. Vücut geliştirecek olan kişi ilk olarak kendine bir beslenme programı hazırlamalıdır.

Vücut Geliştirme Beslenme Programı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler


  •     Su tüketimine çok dikkat edilmesi gerekir
  •     Yiyecek ve içeceklerdeki katkı maddelerine dikkat edilmeli
  •     Ara öğünlere ve gün içindeki açlık hissine dikkat edilmesi gerekir
  •     Vücut ağırlığına da çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesidir.
  •     Antrenman ya da egzersiz öncesi alınması gereken besinler
  •     Tüketimi yasaklanmış olan besinler tüketmek
  •     Tüketiminde sınır olmayan besinler                                                           


Şimdi de size örnek bir vücut geliştirme beslenme programı sunalım:

Kahvaltı
Sosisli iki adet yumurta kırılmış omlet, bir avuç kadar badem, soğuk kahvaltılık gevrek, elma ve bir kibrit kutusu kadar peynir

Öğlen
Izgarada pişmiş tavuk but, buharda haşlanmış brokoli, az yağlı kereviz, patates ve meyveli yoğurt

Akşam
Bir adet dana pirzola, domatesli ve az yağlı salata, spagetti, köfte ve genel olarak tüm sebzeleri barındıran bir salata.

Sizlerle paylaştığımız vücut geliştirme beslenme programlarından örnek olarak yapılacak programınızda önünüze mutlaka hedefinizi de koymalısınız. Gerçekten ne istediğinizi bilmelisiniz ve çok sabırlı davranmalısınız. Yemek yerken bunu bir zevk gibi görmemelisiniz. Sadece ihtiyacınızı karşılayacak derecede yemek yemelisiniz. Söylediklerimizi düzgün bir şekilde uyguladığınızda severek yemediğiniz birçok gıdaları artık çok severek yiyip egzersizlerle birlikte desteklediğinizde sizde çok düzgün bir vücuda sahip olabileceksiniz.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder